LEKCIJA 14

Sirova ishrana zimi

Obično je ljudima leto lakše doba za sirovu ishranu. I ima dobar razlog za to: toplo i sunčano vreme samo po sebi traži više hidriranosti, a voća i povrća ima u izobilju.

Međutim, kada dođe zima, obično se želja za kuvanom hranom javi. Ali ne mora i da preovlada. Kada se nauči par jednostavnih trikova i koraka, zima može postati isto tako lepo doba za optimalnu ishranu.

1) Ponuda voća i povrća zimi

Ponuda u raznovrsnosti voća i povrća zimi nije tako velika kao leti, a opet, u severnoj Zemljinoj hemisferi imamo dostupne citruse, banane, urme, zelenu salatu, bundevu, japanske jabuke…

Ako se samo dobro organizujete tokom decembra, kada je vrhunac sezone japanskih jabuka – voće koje može biti osnova ishrane, možete nabaviti zalihe za bar 2 meseca unapred.

Potražite kod različitih uvoznika i snabdejte se kvalitetim mandarima, narandžama, kivijem, ananasom. Citrusi su puni vitamina C koji je igra važnu ulogu u vitalnosti i zdravlju tela.

Banane su lako dostupne u većini mesta. Nađite svoju omiljenu sortu i kupite na veliko zelene – sa čisto žutom korom – banane, kako bi ih polako i postepeno po potrebi dozrevali na sobnoj temperaturi. Uz malo planiranja lako možete imati spremne zalihe ukusne hrane.

Urme su takođe relativno lako dostupne. Obratite pažnju da kupujete sveže urme, ne kandirane. Uživajte u ovom slatkom voćom koje čini odličan izvor kalorija u malom pakovanju.

Bundeva tamburica, ili muškatna bundeva, je slatkastog ukusa, a opet i suviše skrobna da bi se jela u svom sirovom obliku. Srećom, imamo rešenje. Omekšajte bundevu metodom bez kuvanja, tako što je jednostavno zamrznute i odmrznute. Zamrzavanje dovodi do stezanja skrobnih ćelijskih opni, a odmrzavanje do njihovog pucanja. Ovako je bundeva lakša za varenje i postaje izuzetno ukusna u termički neobrađenom stanju. Nakon odmrzavanja, možete napraviti topao puding ili makarone od bundeve.

Zelena salata je obično dostupna zimi. Nađite svoju omiljenu vrstu i uživajte u salati.

2) Sobna temperatura hrane

Tokom zime, obratite pažnju na planiranje zaliha hrane unapred. Dobra taktika je da kupujete hranu bar za jedan dan unapred i ostavite je na sobnoj temperaturi pre konzumiranja dovoljno dugo da se ugreje do sobne temperature. Česta greška je da se hrana kupi zimi na hladnoj pijaci, a zatim jede tako hladna. Rezultat je osećaj promrznutosti.

Srećom, ovo se može lako izbeći jednostavnom kupovinom unaped i držanjem hrane na soboj temperaturi.

3) Topla jela

Mnogobrojne supe i pudinge na sirovoj ishrani možete blago ugrejati u blenderu i jesti tople. Uostalom, čak i sa kuvanom hranom, obično je neprijanto jesti vruću hranu, te se obično čeka da se hrana malo ohladi nakon kuvanja da bi bila prijatna za jelo.

Dehidrator takođe može biti od koristi za podrgevanje hrane.

4) Topao čaj

Ako vam treba nešto toplo, topla voda sa ukusom neke travke, cveta ili voća, bi vam mogla prijati bez kompromisa u ishrani.

Budite pažljivi kod biranja čajeva. Čisti biljni čajevi, ili tačnije biljne infuzije, poput hibiskusa, limunove trave, roobisu, kamilice… su najbolja opcija zbog niskog sadržaja ili odsustva tanina, kofeina i oksalne kiseline. 

Nasuprot njima, crni/ beli/ žuti/ zeleni čaj je zapravo pravi čaj koji se u ove čeitiri različite boje pravi termičkom obradom listova biljke Camellia Sinensis i koja ima toksični efekat na telo. 

Voćni čajevi se prave od sušenog voća. Kako je industrijsko sušeno voće potapano u glukozni sirup i sumpor, najsigurnije opcija je da sami sušite voće i pravite čaj od istog. 

Dakle, biljni čajevi su najbolja ocija. Još jedno upozorenje bi išlo u smeru kesica za čejeve koje sadrže toksične supstance te je tako najbolje kupovati čajeve na merenje.

5) Umesto da tražite efekat zagrejanosti od hrane, vežbajte

Fizička aktivnost je jedini način da telo zagreje samo sebe, svojom energijom. Uvrstite vežbanje u svoju svakodnevnicu i osetite blagodeti efekata fizičke aktivnosti.

6) Umesto da tražite efekat zagrejanosti od hrane, nosite više slojeva odeće

Više slojeva tanje odeće je efektnije od jednog debljeg sloja odeće, jer se između slojeva odeća zadržava vazduh koji se ugreje i tako doprinosi zagrevanju.

7) Odlazak u toplije krajeve

Razmislite da tipično letovanje leti, kada je u severnoj hemisferi lepo i sunčano, zamenite odlaskom u toplije krajeve zimi. Otkrijte lepote tropa, sunčanog vremena zimi i tropke ukuse.

Dobro… izgleda da ima načina da se bude na sirovoj ishrani zimi. Ali šta ću leti kada se svuda roštilja?

Hehe… Možda zima nikada i nije bila problem, nego naša percepcija o tome kako se hladno vreme podnosi i navike. Što se leta i letnjih roštiljanja tiče, nadamo se da će jednom biti zakonom zabranjeni (postoje jaki razlozi za to, osnovni je primoravanje stanovništa da udiše kanceroge sastojke), a do tada jednostavno se klonite takvih okolnosti i uživajte u letnjim sočnim ukusima.