LEKCIJA 27

Raznovrsnost ishrane

Počinjemo ovu lekciju još jednim podsećanjem da se svi odgovori nalazi u prirodi. I odmah možemo da zapazimo: na drvetu breskve na primer, rastu breskve, banane, krastavci i ribizle.

Jel tako? 🙂 Naravno da ne. Na drvetu breskve rastu… breskve.

Kada, na primer, veverica jede, ona izvadi orah iz ljuske, pa zatim na njega doda jednu malinu i sve to uvije u list zelene salate i tako jede svoj sendvič.

Jel tako? 🙂 Naravno da ne. Kada veverica jede, ona jede orahe ili neki drugi sličan plod.

Poenta priče je da je u prirodi hrana data u jednostavnosti i da druge životinjske vrste jedu vrlo jednostavno. Da budemo precizniji:

U prirodi je hrana data u jednostavnosti po sezoni, a raznovrsnosti tokom godine.

Druge životinjske vrste jedu vrlo jednostavno po obroku, a raznovrsno tokom godine kako se prirodne sezone plodova menjaju.

Na standardnoj ishrani obično se u jedan obrok posluži više različitih namirnica, što iz navike, što iz uverenja da se tako unose svi hranljivi sastojci, što iz potrebe za stimulacijom čula ukusa.

Istina je doduše da: kada jedemo našu prirodnu hranu, a to je voće, najukusnije i najlogičnije je jesti takozvani monoobrok ili jednostavnu kombinaciju voća kompatibilnog po pitaju varenja.

Primer bi bio: obrok od bresaka ili obrok od grožđa ili obrok od banana i tako dalje.

Sa povrćem je drugačija priča, jer povrće nije naša preferirana hrana, a opet smo kultivacijom istog dobili ukusnu hranu koja je bogata pre svega mineralima i zauzima važno mesto u zdravoj ishrani. Međutim, kako povrće sadrži relativno malo kalorija po zalogaju, vrlo je nepraktično i neefikasno očekivati zadovoljavajući monoobrok od zelene salate ili šargarepe na primer.

Zato su relativno jednostavne salate sa dodatkom nešto orašastih plodova ili semenki ili avokada, po pravilnom kombinovanju hrane, pravi način konzumiranja povrća.

Što jednostavniji zadatak damo digestivnom sistemu, to digestivni sistem odradi efikasnije i efektivnije varenje, asimilaciju i eliminaciju hrane.

Jednostavnost ishrane po obroku, ili čak sezoni, a raznovrsnost ishrane tokom čitave godine odličan je način da se zadovolji sitost, zasićenje, ukus, jednostavnost pripreme, najboje iskorišćenje date sezone i raznovrsnost ishrane po različitim sezonama tokom godine.