LEKCIJA 29

Sirova ishrana u društvenim prilikama

Tuđi komentari

Da, bilo je i biće prilika kada će vam neko prokomentarisati što u vašem tanjiru stoji voće ili salata, dok u drugim tanjirima za istim stolom stoji standardni izbor hrane.

Znajte da to nečije komentarisanje tuđeg tanjira ne govori o vama, nego o njima, i to o njihovoj nekulturi. Najbolji odgovor koji možete dati jeste širok osmeh uz stav poput:
Oh, ove breskve su tako sočne i slatke! Prosto su neverovatne, ne znaš šta propuštaš!

Drugim rečima, iskažite svoje uživanje u vašem izboru hrane bez upuštanja u dalju raspravu.

Ignorisanje – vaša tiha pobeda

Pokažite svoju kulturu i koliko ste se izdigli iznad date situacije u kojoj sedite za istim stolom sa, bliskim ili ne, ljudima koji biraju da jedu hranu koja nije u skladu sa vašim moralnim, etičkim i zdravo-razumnim shvatanjima, apsolutnim ignorisanjem njihovih tanjira i potpunim fokusiranjem na vaš tanjir. Okupili ste se za istim stolom zbog druženja, razgovora, razmene ideja, mišljenja, stavova, iskustva, zbog dogovora ili slavlja, a ne da bi diskutovali o tome čija ishrana je bolja, ispravnija ili zdravija.

Odlazak u restoran

Ako ste pozvani na neko okupljanje u restoran, a želite da ostanete pri svom izboru ishrane, nazovite dotični restoran unapred, objasnite da imate posebne zdravstvene razloge za ishranu voćem i povrćem i pitajte koje su opcije: da li bi vam dozvolili da unesete u restoran svoje voće, ili bi vam oni servirali voće ili salatu po vašoj specijalnoj narudžbenici. Verovatnoća je da bi vam možda i dozvolili da unesete voće, ali ne i pravljenju salatu ili neko drugo jelo, jer dok je celovito voće zdravstveno najbezopasnije, za već napravljeno jelo ne mogu da odgovaraju za sastojke u istom i higijenu pravljenja istog.

Okupljanje u kućnim uslovima ili u prirodi

Ništa lakše nego kada ste pozvani na okupljanje u nečijem domu, ili je okupljanje čak kod vas, ili negde u prirodi. U takvim situacijama bar imate punu slobodu i pravo da pripremite svoj izbor hrane. Da… ovo znači malo planiranja i možda pravljenja unapred, ali ovo može biti otežavajuća okolnosti samo dok vam je još novina preuzimanje odgovornosti za svoju ishranu, dok vremenom postaje sve lakše i lakše. U pitanju je vaše zdravlje i vaša doslednost vašim izborima i stavovima, tako da je cilj više nego značajan i vredan malo truda i utrošenog vremena na planiranje i pripremu ili samo pakovanje vaše hrane.

Imajte u vidu da su društvene prilike upravo ti značajni trenuci kada pokazujete primerom, kada dokazujete svoju transparentnost i doslednost sebi. Ne samo zbog toga kako ćete izgledati u tuđim očima, nego zbog toga šta ćete videti u ogledalu svaki put kada se pogledate.