U ovom videu pokazujem vam kako izgleda moj svakodnevni ručak. Ja sam od 2005. godine na  isključivo veganskoj ishrani, a od 2012. hranim se isključivo svežim voćem, lako svarljivim povrćem i u manjoj količini semenkama i orašastim plodovima. Dakle, ishranom opisanom u knjizi Ishrana 80 10 10.   

Moj tipičan ručak sastoji se od voća. Kog voća, zavisi od sezone i lokaliteta. Tako na primer u sezoni japanskih jabuka u Srbiji, svakodnevno za ručak imam… japanske jabuke.  

Prvo priprema ručka: izaberemo najzrelije japanske jabuke. Od izuzetne je važnosti da se voće jede samo onda kada je zrelo. Malo ih operemo, malo ih izglancamo, čiri-bu-ćiri-ba… i ručak gotov! Prijatno! 

Ovim videom želim da pokažem da:  

  • zdrava ishrane ne znači da se jedu male količine nezdrave hrane;
  • zdrava ishrane ne znači da se jede hrana koja nam je neukusna bez obrade i teško svarljiva, dakle nije naša prirodna hrana;  
  • zdrava ishrana ne znači ishrana “magičnim” praškovima; 
  • zdrava ishrana ne znači da se jede puding napravljen od hrane za ptice; 
  • zdrava ishrana ne znači ispijanje oksidovane tečnosti; 
  • Zdrava ishrana znači jednostavno jesti hranu za koju smo biološki dizajnirani, u dovoljnim količinama da se zadovolje kalorijske potrebe.  

Možda sa stanovnistva standardne ishrane, gde se na voće gleda kao na dezert ili užinu, ova količina voća… 
1 600 g… izgleda mnogo, ali zapravo nije, ako je voće obrok. Tako na primer 1 600 g japanskih jabuka iznosi oko 1 100 kalorija. Uzmite u obzir da ja ne doručkujem, niti jedem, grickama i pijem bilo šta osim vode između obroka, tako da je ovo za mene odgovarajući ručak, koji uz večeru koja iznosi oko 900 kalorija, zadovolji moje uobičajne dnevne kalorijske potrebe.  

Logično, osoba sa manjim kalorijskim potrebama imaće potrebe za manjim obrokom, a osoba sa većim kalorijskim potrebama imaće potrebe za većim obrokom.  

Naravno, ovaj ručak može se podeliti na doručak i ručak, ako tako više preferirate ili vam tako više odgovara zbog vašeg rasporeda aktivnosti u toku dana. 

Imajte na umu da je voće bogatom vodom, a voda naravno zauzima zapreminu i ima težinu, a nema kalorije. Ovako, isti broj kalorija koji se nađe u većoj zapremini i većoj gramaži voća, nalazi se u manjoj zapremini i manjoj gramaži hrane koja nije bogata vodom.  

A baš zato što je bogato vodom, voćni obrok vas ne samo nahrani, nego i napoji!  

Dok su moji ručkovi vrlo jednostavni, za večeru obično pripremam razne salate koje se nalaze na mom Onlajn programu Biljne ishrane.

I konačno, ovim videom želim da pokažem da je došlo krajnje vreme da se obrok od dovoljne količine voća kulturološki i društveno prihvati

A sada pitanje za vas: da li praktikujete i uživate u voćnim obrocima? Ostavite vaše odgovore u polju za komentare ispod. 

Nadam se da vam ovaj blog post i video koriste. Ako je tako, molim vas da ga podelite.

Voćno-zeleni pozdravi,
Marina

Leave a Reply