Uobičajne dijete nalažu ograničenje kalorija, odnosno smanjenje porcija standardne ishrane. I naravno, svako smanjenje kalorija dovodi do smanjenja telesne kilaže. Međutim, ja bih ukazala na dva glavna problema sa ovim pristupom:

  • Većina ovih dijeta, ako ne sve, su nezdrave; 
  • Ograničenje kalorija nije održivo na duže staze, tako ni rezultati ovakvog pristupa nisu održivi;

Čest scenario jeste da se osoba psihički i fizički izgladni na ovakvim dijetama i pre ili kasnije nadoknadi sve propuštene kalorije.  

Srećom, postoji pametniji i prijatniji pristup koji daje održive rezultate:  

  • Umesto ograničavanja kalorija, promeniti izvor kalorija; 
  • Umesto primene neodržive i nezdrave dijete za mršavaljenje, usvojiti održivu ishranu, ili bolje rečeno način života, za zdravlje; 

Ispitivanja Komiteta lekara za odgovornu medicinu iz Vašingtona, kao i mnogobrojna lična iskustva, pokazaju da kada su ljudi sa standardne ishrane samo pređu na niskomasnu ishranu celovitom, biljnom hranom, izgube na kilaži bez ograničavanja kalorija.  

Do ovoga dolazi jer čim telo dobije više prostora za čišćenje, a to se dešava kada se smanji unos hrane koja je toksična, na prvom mestu hrana životinjskog porekla i sve vrste ulja, tako se gube toksini nagomilani u masnim ćelijama, a sa njima i suvišne telesne masti

Pouka: pristup koji je održiv za redukciju telesne kilaže jeste da se usvoji ishrana, odnosno način života, za zdravlje jer će tako telo, koje je samočistiv organizam, dobiti priliku da se očisti, a prateća posledica čistog i zdravog organizma biće lako smanjenje telesne kilaže bez napora

Ukazala bih i na to da ja ne promovišem prejedanje na optimalnoj ishrani, nego predlažem odgovarajući unos kalorija na optimaloj ishrani uz zdrav način života. 

Nadam se da su vam ova blog objava i video korisni. Ako jesu, molim vas da ih prosledite. U polju za komentare ostavite vaše iskustvo sa različitim dijatama i ishranama.

Voćno-zeleni pozdravi,
Marina

___

Reference:

Leave a Reply