U ovom video snimku, možete me videti kako jedem moje niskomanse, sirove, veganske kolače, koji u ovom slučaju vagaju 1 250 g. Obično za ručak jednostavno imam voće, ali ponekad napravim i kolače. 

Ovo je količina kolača koje se ljudi obično boje da pojedu u roku od nekoliko dana, možda čak i nedelja, a ja ih pojedem u jednom obroku dok lako održavam zdravlje i vitku liniju.  

Kako je ovo moguće?  

Odgovor je jednostavan: moji kolači se sastoje od čistog voća, možda ponekad i od povrća, ako pravim kolače od šargarepe, ali uglavnom od čistog voća. Ovako, lako mogu da napravim zdrav obrok od kolača. 

Hajde sada da ispitamo ovih 1 250 g mojih kolača… Sadrže 1 118 kCal. Kako ja jedem dva puta na dan i moje dnevne kalorijske potrebe su oko 2 000 kalorija, ovo je jedan odgovarajući obrok za mene.   

Hajde sada da uzmemo istu količinu, iste vrste kolača po standardnom receptu: sadrži neverovatnih, preko 4 puta više kalorija

Sada ćemo da uporedimo sadržaj masti. Da li ste spremni na ovo? Data količina mojih kolači sadrži svega 3,2 g masti, dok ista količina ovih kolača po standardnom receptu sadrži šokantnih 215 g masti.  

Uobičajna zabluda je da je šećer uzrok dijabetes tipa 2 i kandidijaze, a istina je suprotna. U naučnoj zajednici poznato je još od ranih 1930-ih da je uzrok ovih stanja insulinska rezistencija koja se razvije kada su masti iz hrane skladištene u ćelijama koja nisu dizajnirana da skladište masti, a to su ćelije mišića i jetre. Dakle, kada su ćelije pune masti, a uz to je i krvotok put masti, insulin ne može da obavi svoj posao i to stanje se naziva insulinska rezistencija. Drugim rečima, nije krivac šećer. Nikada nije bio. Krivac su masti iz hrane. A da lI znate da je većina proteinske hrane zapravo masna hrana? Samo što se ne zove “masna” hrana jer to ne bi zvučalo dobro za prodaju iste.  

Knjiga koja jako lepo objašnjava odnos masti i šećera u ishrani je Ishrana 80 10 10 Dr.Daglasa Grema. Od srca preporučujem ovu knjigu.

Recept za zdrave kolače iz ovog videa nalazi se OVDE.

Nadam se da ste uživali u ovom video snimku i blog postu i da ste naučili nešto korisno. 

Slatko-najslađi pozdravi,
Marina

Leave a Reply